Alles wat je moet weten over een PV-verdeler

Heb jij al wel eens nagedacht over het uitbreiden van jouw zonnepanelen collectie? Heel leuk dat uitbreiden, maar wat nou als je geen lege groepen of extra leiding meer hebt om je zonnepanelen op aan te sluiten? Geen zorgen! In deze blog gaan wij jou uitleggen hoe je dit makkelijk kunt oplossen met een PV-verdeler.

PV-verdeler, wat is dat?

Een PV-verdeler wordt ook wel een zonne-energie verdeelkast genoemd. Je kunt het vergelijken met een kleine meterkast dat een bestaande groepen in twee groepen verdeeld. De ene groep kun je gebruiken voor opgewekte stroom, en de andere voor stroomafname. Op deze manier kun je meerdere apparaten aansluiten (bijvoorbeeld; zonnepanelen, wasmachine of droger.)

Naast dat je op de verdeler meerdere apparaten kunt aansluiten, is het ook een veilige en besparende oplossing. In het geval van een PV-verdeler hoeven er geen kabels of extra leidingen gelegd te worden.Legrand Pv-verdeler 230vac-hoofdschakelaar-2 mcb-wcd

Waarom een PV-verdeler gebruiken?

Je zult misschien wel denken, waarom zou je een verdeler gebruiken? Dat is, omdat zonnepanelen tot een vermogen van 2,25A, direct op het lichtnet mogen worden aangesloten. Zonne-energie installaties hebben vaak meer vermogen nodig, waardoor het aansluiten van deze installatie een aparte eindgroep vereist.

Bij een bestaande woning, zonder loze leidingen, wordt er vaak bekabeling via de buitenmuur of binnenshuis aangelegd. Het boren van de gaten en het leggen van bekabeling is vaak niet de gewenste oplossing voor de bewoners. Voor veel consumenten is dit de reden om af te zien van zonne-energie. Door een PV-verdeler aan te schaffen bespaar je heel wat kosten en werk.

Let op: de extra groep en bijkomende bekabeling hoeven niet gemaakt te worden als er gebruik wordt gemaakt van een PV-verdeler op de groep van de schuur, wasmachine of droger!

Wanneer gebruik je een PV-verdeler?

Je kunt een PV-verdeler gebruiken, als je een zonne-energie installatie wilt aansluiten en er geen leiding meer beschikbaar is. Het aanschaffen van een verdeler is veel goedkoper dan het aanleggen van extra leidingen en bekabeling door de muren.

Voorwaarden van een PV-verdeler

Voor het aansluiten en het gebruiken van de PV-verdeler moet er aan enkele voorwaarden voldaan worden.

Voorwaarden aansluiting:

  1. Er mogen maximaal 12 panelen op de verdeler aangesloten worden. Totaal mag dit een maximum hebben van 3500 Watt.
  2. Voor het aansluiten van de PV-verdeler moet er een directe groep vanuit de groepenkast beschikbaar zijn.
  3. De draaddoorsnede van de bestaande groep mag maximaal 2,5 mm2 zijn. Let erop dat de groep niet achter de aardlekbeveiliging is aangesloten.

Voorwaarden gebruik:

  1. Sluit de PV-verdeler aan op een directe groep. (bijvoorbeeld de aansluiting van de wasmachine)
  2. Zorg dat de doorsnede van de draad van de bestaande groep minimaal 2,5 mm2 is. Voer deze stap alleen uit als je punt een ook hebt doorlopen.
  3. De verdeler is beveiligd met 16A. Op de verdeler kan er kan maximaal 3500w worden aangesloten.

Alle voordelen op een rijtje

Wil je weten wat alle voordelen zijn? Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet!

  • Een verdeler heeft een relatief lage kostprijs. Dit maakt dat het aanleggen van zonnepanelen een stuk goedkoper.
  • De PV-verdeler is zelf al volledig voorzien van bekabeling. Hierdoor hoef je geen extra kabels en leidingen meer te maken.
  • De verdeler beschikt over zijn eigen software en wordt gemonitord via de Wifi.

Ben jij al enthousiast en wil je jouw eigen PV-verdeler aanschaffen? Klik dan hier!

 

Posted in

Redactie Off-Grid Centrum

Plaats een reactie