PV-verdeler: Wat kun je ermee?

Je wilt meer dan 4 zonnepanelen aanleggen, maar hebt geen lege groep en wil ook geen extra leiding aanleggen? Dan is een PV-verdeler de oplossing voor jou!

In dit blog lees je hoe een PV-verdeler werkt en wanneer het wordt gebruikt.

 

Waarom een PV-verdeler?

PV-omvormers tot 2,25A mogen rechtstreeks op het net aangesloten worden. Vaak is een zonne-energie installatie echter veel groter, waardoor er een extra leiding aangelegd moet worden. Dit maakt extra kosten door veel hak en breek werk.

Deze extra kosten zijn vaak ongewenst, samen met het hak en breekwerk zelf, wat maakt dat veel mensen toch maar af zien van het installeren van zonnepanelen.

Dit hoeft echter niet als je meer dan 4, maar minder dan 12, zonnepanelen wil installeren. Een PV-verdeler biedt hier namelijk een oplossing door van 1 groep 2 groepen te maken, zonder dat er hak en breekwerk nodig is.

 

Wat is het?

Een PV-verdeler wordt ook wel een zonne-energie verdeelkast genoemd. Het is in feite een kleine meterkast dat een bestaande groep in twee groepen verdeeld. Dit zorgt ervoor dat je op een veilige manier bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook een wasmachine of droger, kunt aansluiten.

Een PV-verdeler is een goede en veilige manier om te zorgen dat er geen kabels over de buitenmuren gelegd hoeven te worden in situaties zonder leiding.

Daarnaast zorgt het er ook voor dat er geen leiding aangelegd hoeft te worden, wat maakt dat er geen hak en breekwerk hoeft te gebeuren wat vaak wenselijker is voor de eigenaar.

Een PV-verdeler is eenvoudig te plaatsen waardoor de zonne-energie gemakkelijk aangesloten kan worden in bestaande situaties, daarnaast is het veilig en kost het minder.

 

Voorwaarden aansluiting PV-verdeler

Om een PV-verdeler veilig aan te kunnen sluiten en veilig gebruik te kunnen garanderen moet aan enkele voorwaarden worden voldaan, dezen hebben we hieronder op een rijtje gezet:

  1. Er mogen maximaal 12 panelen op de PV-verdeler aangesloten worden en er mag daarmee maximaal 3500 Watt op de verdeler staan.
  2. Er moet een directe groep vanuit de groepenkast zijn waar de PV-verdeler op aangesloten wordt. Dit is een groep zonder aftakkingen, maar mag wel bijvoorbeeld de groep zijn waar ook de wasmachine op zit.
  3. Daarnaast mag de draaddoorsnede van de bestaande groep maximaal 2,5 mm2 zijn en moet de draad lang genoeg zijn. De groep mag ook niet achter de aardlekbeveiliging zijn aangesloten.

 

Hoe werkt het?

Met de PV-verdeler wordt er van 1 groep 2 groepen gemaakt. Een van deze groepen is dan voor afname van stroom en de ander voor de opgewekte stroom. Een PV-verdeler is gemakkelijk te installeren doordat het alleen bestaat uit een kastje wat aangesloten wordt op een bestaande groep.

De PV-verdeler zelf is al volledig bekabeld en beschikt over alle software die nodig is om goed te functioneren.

Na het aansluiten van de verdeler op een bestaande groep, meestal de wasmachine groep, worden de PV-omvormer en daarmee de zonnepanelen aangesloten op de verdeler.

Omdat er geen extra leiding aangelegd is, wordt er meestal ook geen bedrade monitor aangesloten. Hierom wordt de verdeler gemonitord via Wifi.

 

Wanneer een PV-verdeler?

Een PV-verdeler is nodig voor het aansluiten van een zonne-energie installatie als er geen extra leiding beschikbaar is.

Het aansluiten van een verdeler is vele malen goedkoper dan het aansluiten van een extra leiding en bekabeling door de muur.

 

Voordelen

Een PV-verdeler heeft vele voordelen. Het grootste voordeel is wel de relatief lage kostprijs. Dit maakt dat het aanleggen van zonnepanelen een stuk goedkoper en daarmee toegankelijker wordt.

Een ander voordeel is dat er een stopcontact vrij blijft die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een wasmachine.

Ook hoeven er geen kabels meer door de woning getrokken worden. Dit is veiliger en er hoeven geen gaten gemaakt te worden in de muren van de woning.

 

Hier vind je een PV-verdeler

 

Posted in

Redactie Off-Grid Centrum

Plaats een reactie