Een verbrandingstoilet, hoe werkt dat?

Een verbrandingstoilet, stinkt dat niet? Nou nee! Een verbrandingstoilet is makkelijk in gebruik en bijna volledig geurloos.
Wil je weten wat een verbrandingstoilet is en hoe het werkt? Lees dan dit blog!

Wat is een verbrandingstoilet?

Een verbrandingstoilet is een type droogtoilet. Hierdoor is er geen water nodig om het toilet te kunnen gebruiken.

Een verbrandingstoilet verbrandt, bij hoge temperatuur, de ontlasting en urine na gebruik zodat er alleen een klein laagje as over blijft. Om het toilet te gebruiken is wel elektriciteit of gas nodig (afhankelijk van het type toilet), voor zowel de verbranding als de bijbehorende ventilator.

Hoe werkt een verbrandingstoilet?

Je gebruikt een verbrandingstoilet door eerst een papieren zak in het toilet te plaatsen. Vervolgens gebruik je het toilet zoals je normaal zou doen.

Hierna trek je door zodat de zak in een soort oven onder in het toilet beland. In een gesloten verbrandingskamer wordt de ontlasting en urine op hoge temperatuur verbrandt. Dit zorgt ervoor dat de urine verdampt en er van de ontlasting slechts een klein laagje as over blijft.

De verdampte urine en de uitlaatgassen van de verbranding worden via een aparte uitlaatpijp afgevoerd.

Het toilet moet om de zoveel tijd geleegd worden. Hoe vaak hangt af van het aantal personen dat het toilet gebruikt en hoeveel het toilet gebruikt wordt. Voor gebruik van een gemiddeld verbrandingstoilet met vier personen is dit ongeveer eens in de maand.

De ventilator die bij het toilet hoort, verdrijft geuren en zorgt ervoor dat het toilet, als deze niet in gebruik is, niet vochtig wordt. Dit zorgt ervoor dat het toilet bijna geurloos is én dat de verbranding optimaal blijft werken.

Toepassingen

Een verbrandingstoilet is handig voor tiny houses en campers. Ook wordt het gebruikt in huizen waar het lastig is om een ‘normaal’ toilet aan te sluiten en een septic tank niet gewenst is. Daarnaast wordt het gebruikt op afgelegen gebieden.

Verbrandingstoiletten worden vooral gebruikt in Scandinavië waar een septic tank aanleggen vaak geen optie is en er weinig plekken zijn waar een composttoilet geleegd kan worden.

In Scandinavië wordt een verbrandingstoilet ook vaak gebruikt in kwetsbare gebieden omdat een verbrandingstoilet de omgeving niet vervuilt.

In Nederland worden verbrandingstoiletten bijna niet gebruikt, omdat Nederland dichtbevolkt is waardoor aansluiting op riolering bijna altijd mogelijk is. Daarnaast zijn er in Nederland veel plekken waar een composttoilet of chemisch toilet geleegd kan worden.

Voorbeelden van verbrandingstoiletten zijn de Cindi Basic en de Cindi Family.

Voordelen van verbrandingstoiletten

Verbrandingstoiletten hebben vele voordelen, denk dan onder andere aan hygiëne en weinig afval.

Het grootste voordeel van een verbrandingstoilet is het niet nodig hebben van water, waardoor je geen schoon drinkwater verspilt. Ook bespaard het kosten, doordat er geen wateraansluiting aangelegd hoeft te worden.

Een verbrandingstoilet is hygiënischer dan een composttoilet. Dit komt doordat de ontlasting niet in aanraking komt met de toiletpot door de papieren zak, die als eerste in het toilet geplaatst wordt. Ook houdt je alleen een kleine laag as over waar alle bacteriën uit zijn.

Daarnaast is een verbrandingstoilet geurloos doordat de urine verdampt en samen met de andere verbrandingsgassen via een aparte uitlaatpijp afgevoerd wordt. Hier zit ook een ventilator bij die ervoor zorgt dat dit proces versnelt.

Ook heb je weinig afval bij een verbrandingstoilet doordat alles ofwel verbrandt ofwel verdampt. Er blijft alleen een kleine laag as over. Die kan worden weggegooid in de prullenbak of gebruikt kan worden als meststof voor de tuin.

Het as bevat voedingsstoffen als kalium en fosfor én is volledig bacterievrij waardoor het een goede meststof is voor in de tuin.

Nog meer voordelen

Doordat er weinig afval is, heb je geen aansluiting nodig met het riool of een septic tank. Ook hoef je geen plek te zoeken waar je het afval kan weggooien. Doordat je deze aansluiting niet nodig hebt, ben je niet plaatsgebonden én bespaar je kosten op zo’n aansluiting.

Een verbrandingstoilet is overal bruikbaar, zolang er maar elektriciteit (of gas afhankelijk van het toilet) en een ventilatiepijp is. Dit maakt dat je niet plaatsgebonden bent en het toilet ook bruikbaar is in campers, caravans en op boten.

Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën bij een verbrandingstoilet. Dit maakt dat het verbrandingstoilet overal kan worden geleegd. En is het een betere optie voor het milieu dan bijvoorbeeld een chemisch toilet.

Posted in

Redactie Off-Grid Centrum

Plaats een reactie